Hjem
Hjem
Meny
 English
Om oss Bygget på rå kraft! Kraftstasjonen i Tyssedal er en arkitektonisk perle, og selve grunnen til at industristedet Tyssedal eksisterer.
Foto: Knut Bry

Tyssedals historie

Tyssedal har helt fra 1800-tallet vært et yndet turistmål, kjent langt utover landegrensene. Europeisk adel reiste til Tyssedal fra tidlig 1800, og selveste Keiser Wilhelm var flere ganger på besøk.

På grunn av populariteten som reisemål bygget Den Norsk Turistforening i 1904 en turistvei fra Tyssedal og helt inn til Skjeggedal. Den dag i dag kan du se "DNT" merket langs denne veien; meislet rett inn i berget og dekorert med ekte bladgull!

Tyssedal er et "lite stykke Norge i miniatyr". Her kan du se hvordan man ved hjelp av vannkraft skapte grunnlag for industriutvikling, vekst og velferd ved begynnelsen av 1900-tallet. "A/S Tyssefaldene" skapte grunnlaget for et krafteventyr i regionen. Selskapet ble stiftet i 20. April 1906 av Eyde-konsernet, på Sam Eydes kontor i Kristiania.

Tyssefaldene kjøpte opp rettigheter til elver og fosser fra spekulanter, og da første byggetrinn av Tyssedal Kraftstasjon sto ferdig i 1908 startet selskapet kraftproduksjon. Dette la grunnlaget for en eventyrlig industriutvikling i regionen.

   

Del denne siden: